Tablet veya bir başka deyişle tablet bilgisayar, ortalama olarak bir kitap büyüklüğünde (7 inç) olan, kablosuz ve birçok bilgisayar işlemini gerçekleştirebilen akıllı cihazlardır. Tabletler bir akıllı telefon üzerinde yapabileceğimiz hemen her şeyi ve daha fazlasını yapmamıza imkan sunarken, bir bilgisayarın işlemlerinin de birçoğunu gerçekleştirmemize yardımcı olabiliyor.
Tabletler günümüzde çoğunlukla kullanıcıların internetten sörf yapmalarına, mail okuyup yazmalarına, kolayca notlar alıp sunumlar hazırlamalarına, sosyal ağ sitelerinde kolayca vakit geçirebilmelerine, film ve müzik dinlemelerine yardımcı oluyor.
İlk olarak üretilen tabletler günümüzde kullandığımız tabletlerden farklı olarak yanında harici bir kaleme yer veriliyordu. Ekran bu kalemin üzerindeki dokunuşları algılayarak kullanılabiliyordu. Bugün ise daha kullanışlı olması nedeniyle modern tabletlerin tümünde dokunmatik ekran düzeni kullanılmaktadır. Dokunmatik yüzeyin yanı sıra tabletin sesini açıp kapatmanıza, ve tuşlarını kilitlemenize yardımcı olan ayrıca fiziki tuşlar da yer almaktadır.
Tablet bilgisayar segmentine baktığımızda günümüzde üç farklı işletim sistemini kullanan tabletlerin revaçta olduklarını görüyoruz;
- Apple’ın ürettiği ve iPad adını verdiği tablet modelleri iOS işletim sistemini kullanıyor. App Store’u kullanan bu tabletler çevrimiçi mağaza yardımıyla işlevsel uygulamalar eklenerek fonksiyonel bir hale getirilebiliyor.
- Android tabletler birçok farklı marka altında üretiliyor ve Google’ın sahibi olduğu Google Play uygulama mağazasını kullanıyor. Piyasadaki en çok tablet ürünün işletim sisteminin de Android olduğunu hatırlatalım.
- Microsoft’un ürettiği ve bazı yan markaların ürettiği tabletlerdeyse Windows işletim sistem sistemi kullanılıyor. Aynı şekilde Windows Mağazası yardımıyla tablet bilgisayar daha fonksiyonel olarak kullanılabiliyor.
Tabletler de Bir Bilgisayar Mıdır?
Merak edilen sorulardan biri de tabletlerin de birer bilgisayar olup olmadığıdır. Evet, tabletler de birer bilgisayardır. Tabletler de tıpkı kullandığımız masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda olduğu gibi belleğe işlemciye ve depolama birimlerine sahiptir. Fakat bilgisayarlarımıza göre daha düşük özelliklere sahip olan tabletler kullanım açısından daha işlevsel olmaları amacıyla günümüz bilgisayarlarından farklı mobil işletim sistemleri kullanmaktadır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder