9 Şubat 2019 Cumartesi

BİLGİSAYAR FANININ GÖREVİ VE TÜRLERİ NEDİR ?


Bilgisayarlar işlem yaparken ister istemez belli bir ısı ortaya çıkartmaktadır. Bu ısının ortaya çıkması bilgisayar bileşenlerinin aşırı ısınmasıyla yanmasına, bozulmasına veya yavaş çalışmasına neden olmaktadır. Bilgisayarlardaki bileşenler küçük devrelerden oluştuğu için ve kısa sürede birden fazla işlem yapabildikleri için bu kadar ısı meydana gelmektedir. Bilgisayarların daha rahat ve serin çalışması için bu oluşan ısının dışarıya aktarılması gerekir. Bilgisayar üreticileri genel olarak hava soğutma kullanarak bu ısıyı dışarı aktarabiliyorlar. Hava soğutmanın dışında su soğutmada günümüzde oyun bilgisayarlarında sessiz olduğu için tercih edilmektedir. Peki, bu hava soğutma, sıvı soğutma ve diğer soğutmalar nasıl çalışır, bilgisayar soğutma sistemleri nelerdir, ısıyı nasıl dışarı aktarır bu konulara bakalım.

Hava Soğutmalar

fan hava akışı, akış şeması
Hava soğutmaları, fanlar, ısı boruları ve bakır levhalardan oluşmaktadır. Isı boruları bileşenin üstüne direk temas ederek ısıyı içlerinde bulunan sıvı tarafından bakır levhalara taşınır. İçlerindeki sıvılar %90 su diğer kalanı ısıyı taşıyıcı sıvılardan oluşmaktadır. Isı boruları bakırların arasından geçmektedir. Fanlarda bakır levhalara monte edilerek soğuk havanın bakır levhalar arasından geçmesini sağlayarak ısı borularındaki sıcaklığı dışarı aktarılmasını sağlamaktadır. Isı borusu kullanılmayan soğutmalar genel olarak stok soğutucu olarak kullanılır. Bu soğutucularda ısı boruları bulunmamaktadır. Bakır levhalar ve fanlar tarafından ısılar dışa aktarılır.
Hava soğutmalar işlemcilerin ve ekran kartlarının üzerine direk temas ederek daha iyi soğutma sağlanmaktadır. Fanlar sayesinde bilgisayarın içine soğuk hava alınır ve yine fanlar sayesinde egzoz fan olarak tabir edilen fanlar sayesinde işlemcinin ekran kartının ve diğer bileşenleri oluşturduğu ısıyı kasanın arka tarafından dışarıya atılmasını sağlamaktadır. Hava soğutmaların dezavantajı bilgisayarlar yüke bindiğinde rahatsız edecek ses çıkarmaları olarak söylenebilinir.

Sıvı soğutmalar

Su soğutmaları fan, radyatör, borulardan oluşmaktadır. Su soğutmalarının çok çeşitleri bulunmaktadır. Çalışma prensipleri içlerinde bulunan suyun borular tarafından işlemciye temas etmektedir. İşlemciler den alınan ısı, boruların içindeki suyun yardımıyla radyatöre iletilir radyatör den geçerek soğuyan su tekrar soğutmak işlevi için işlemciye iletilir. Radyatörlere takılan fanlar suyun soğutulmasını sağlar. Daha önceden sıvı soğutmaların kurulumu ve bakımı zor olduğu için tercih edilmemekteydi fakat üreticilerin kapalı devre  sıvı soğutma sistemleri kolay monte edilebilir ve içine sıvı ekleme gerektirmeyen paketler üretmiştir. Sessiz çalıştıkları için ve hava soğutmalara göre daha iyi sonuçlar verdiği için özellikle güçlü bilgisayarlarda tercih edilmektedir. Hava soğutma ile arasındaki fark burada su oranı daha fazla bulunmakta ve bu sıvıyı soğutmak için radyatörler kullanılmaktadır. Hava soğutmaların içindeki sıvı az bulunduğu için ekleme veya çıkarma yapılmaz. Isı boruları sıvı soğutmalarda da kullanılmaktadır.
Su soğutmalar işlemciler ekran kartlarına bakır plakalar ile temas ederler. Kasa modifikasyonları tarafından çok başarılı soğutma ekipmanları tasarlanıp hem görsen hem performans yönünden güzel sonuçlar çıkmaktadır.

UMARIM FAYDALI OLMUŞTUR İYİ GÜNLER.....


1 yorum:

Akıllı televizyonda gelinen son nokta

Amerika Birleşik Devletleri’nin Las Vegas şehrindeki teknoloji fuarı ( CES ) akıllı televizyonlarda gelinen aşamayı gözler önüne serdi. ...