4 Şubat 2019 Pazartesi

Oyuncuların Gözdesi Mekanik Klavye Nedir? Switch nedir? Hangi switch daha iyidir?

İster fanatiği olduğunuz MMO/RPG oyunlardan bi tanesinin yeni açılan serverında çılgınlar gibi level kasıyor olun, ister bi an önce rank atlayıp nooblardan kurtulmak için kill skoru yapmaya çalışın, isterseniz özenle hazırladığınız makroyu çalıştırmak için uğraşın..her ne yaparsak yapalım klavye başında uzun zaman geçiriyoruz. Hatta bir bilgisayarın ana donanımlarından biri klavye diğeri faredir. Bir mouse için nasıl dpi/ağırlık/buton hassasiyeti gibi konularda takıntılı olabiliyorsanız, klavye konusunda da öyle olmalısınız. Böylece mekanik klavye dünyasına giriş yapıyoruz. 




Mekanik klavyeler anahtar switchler ve metal yaylardan oluşur. Aslında mekanik denilmesinin sebebi fiziksel parçaların birden fazla ve daha kaliteli malzemelerden yapılıyor oluşu. Yoksa her klavyenin kendince bi mekaniği vardır zaten. Diğer klavyeler ise kauçuk malzemeden oluşmaktadır. Normal klavyede hissedilen tuş tepkimesinin fazlasını mekanik klavyede hissedilir. Bu da oyuncu için tatmin olmaktır. Tabi ki bu bahsettiklerimden çok daha fazlası var. 

Switch Türleri ve Özellikleri
Şuan piyasada switch üretimi yapan birkaç marka bulunuyor. Bu markalar üretmiş olduğu switclerin özelliklerini renklere göre kategorize etmişler. İşte piyasada en çok tercih edilen switchleri.
Switchlerin özelliklerine geçemeden önce mekanik klavyeler ile ilgili birkaç teknik bilgi vermekte fayda var. Sonra da switchlerin özelliklerine geçebiliriz.
Öncelikle şunları bir bilelim:

Switch: Klavyede tuşa basma fonksiyonunu yerine getiren anahtar.
MX-Mount: Cherry şirketi tarafından üretilmiş monte (mount) edilebilir switchler.
Keycap: Switch üzerinde yer alan plastik kapak (klavye tuşu).
Hareket Kuvveti: Tuş basıldığında switchin tepkimesini bilgisayara gönderen kuvvet.
Klik: Switchin hareketi sırasında çıkardığı tıklama sesi.
Tactile: Switchin hareketi esnasında hissedilen geri bildirim.
Kuvvet: Genelde gücün gramı üzerinden hesaplanır. 1 gram kuvvet aşağı yukarı 1 cN (santiNewton) dur.

Cherry

Cherry, dünyanın en çok bilinen switch markası ve piyasadaki en eski switch üreticisidir. MX adını verdiği switchlerinin patentini 1983 yılında almıştır. Cherry, ürettiği switchlerin özelliklerini ise renklerine göre kategorize etmiştir.


Montaj tipi: Cherry MX
Kuvvet: MX Kırmızı = 45 cN / MX Siyah = 60 cN
Ses: En dipten yukarı doğru gelir, az seslidir.
Uygun olduğu oyun türleri: Genelde FPS oyunlar için en uygun switchdir. Yukarıda bahsettiğimiz histerezis kavramı olmadığı için ikinci vurguyu beklemeden basıncı anında kaydeder. Bu sayede parmağımızı tuştan çekmeden dahi işlem yapmaya devam edebiliriz.

Cherry MX Mavi ve Yeşil Switch

Montaj tipi: Cherry MX
Kuvvet: MX Mavi = 50 cN / MX Yeşil = 80 cN
Ses: En gürültücü switchdir. Özellikle teamspeak’de arkadaşlarınızın kafasını şişirmek istiyorsanız en ideal switch bunlardır.
Uygun olduğu oyun türleri: Genelde yazmanın ağırlık olduğu oyunlarda kullanılır. Yani RTS, MOBA ve MMO türü oyunlar. Hem oyuna devam edip hem de oyun içerisinde arkadaşlarınıza yazabilirsiniz. Bunun nedeni histerezis kavramının olmasıdır. Yani ilk tuş darbesinden sonra ikinciyi yapmanız için switchin hareketini tamamlamasını beklemeniz gerekir. FPS türü oyunlar için uygun değildir.
Cherry MX Kahverengi ve Beyaz
Montaj tipi: Cherry MX
Kuvvet: MX Kahverengi = 45 cN / MX Beyaz = 65 cN
Ses: Sessiz.
Uygun olduğu oyun türleri: Mavi ve yeşil switchler gibidir. Yazarken dibe kadar basmadığınız sürece tuşa sessiz çalışır. Mavi ve yeşilde olduğu gibi bu switchler de sıkça yazdığınız oyunlar için uygundur. Bu switchlerin de histerezis özelliği vardır. Tek farkı mavi ve yeşil switchlere göre biraz daha iyi olması. Ama bu FPS oyunlarda kullanılabileceği anlamına gelmez.

Razer Switchleri


Kailh adı verilen Çinli bir üretici 2007 yılında ilk MX tipi switchlerin üretimini yapan firmadır. Cherry’nin yaptığı gibi onlar da switch tiplerini renk renk ayırmışlardır. Razer bu firma ile çalışarak Razer Yeşili ve Razer Turuncusu adı verilen switchlerini üretmiştir. Bu switchler de Razer’ın Blackwidow serisi klavyelerinde kullanılmaktadır. Firmanın en iyi switchi yeşil switchdir. Orta seviye gürültülüdür, her tip oyun için uygundur. Yaklaşık 60 milyon tuş ömrüne sahiptir. Hızlı tepki verir.


Logitech Switchleri


Cherry MX tipi switchleri kullanan bu firma, 2015 yılında G910 denilen klavyesi ile yeni teknolojisini tanıtmıştır. Bu klavyesinde Romer-G adı verilen renksiz bir switch kullanılmıştır. Kauçuk switchler 9.0 ms tepkimeye, standart mekanik switchler 6.7 ms tepkimeye sahipken bu switchin 5.0 ms tepkimesi vardır. Şimdi aklınızdaki soru FPS mi MMO mu? Benim görüşümde ikisi için de en uygun switch diyebilirim. Bu switchin diğerlerine göre tuş ömrü de artırılmıştır. 45 cN kuvvet ile etkinleşen bu switch size anında tepki verir.

Yukarıda bahsettiklerim gaming sektöründe gamerlar tarafından benimsenmiş switchlerdir. Bunların haricinde MatiasAlps ElectronicGateron gibi firmaların da switchleri vardır ama bunlar pek yaygın değildir.

Her ne kadar ilk kullanımda “standart klavye ile mekanik arasında fark yok al ben senelerdir kullanıyorum” diye düşünseniz de, size uygun olan mekanik klavyeyi satın alıp birkaç ay kullandıktan sonra aradaki farkı çok net bir şekilde anlayacaksınız. Fiyatları normal klavyelere göre daha yüksek olmasına karşın daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Bir de şöyle düşünün, hergün saatlerce kullandığınız özellikle oyunlarda aksiyona girdiğiniz esnada en büyük dostunuzun iyi bir ekipman olması önemlidir.
Ucuz etin yahnisi olmaz :)

1 yorum:

  1. gayet başarılı olmuş tebrikler işime yaradı

    YanıtlaSil

Akıllı televizyonda gelinen son nokta

Amerika Birleşik Devletleri’nin Las Vegas şehrindeki teknoloji fuarı ( CES ) akıllı televizyonlarda gelinen aşamayı gözler önüne serdi. ...