21 Şubat 2019 Perşembe

HARD DİSK NEDİR ?

Harddisk nedir?

Bilgisayarlarda bellek, mikroislemci ve diger çevre birimler arasinda üretilen bilgilerin kalici olarak ortama sabit disk denir. Bilgiler kalici olarak disketlerde de saklana bilir ama disketlerin kapasitesi ve hizi düsük oldugu için daha cok bilgi tasima ve kopyalama için kullanilir.




Sabit disklerdeki bilgilere disketten daha hizli erisilebilir.asbit disk vakumlu( havasi alinmis ve sürtünmenin en aza indirgenmis) bir metal kutu içerisine yerlestirilmis disklerden meydana gelir.

Sabit disk içerisinde her disk yüzeyine ait bir okuma yazma kafasi mevcuttur. Bu okuma yazma kafalari disk yüzeyine degmeyip tamamen manyetik alan mantigi ile okuma-yazma islemi yapar. Gerek disklerin, sürtünmesi en aza indirgenmis bir kutu içerisinde saklanmasi, gerekse her disk yüzeyine ait okuma-yazma kafasinin bulunmasi bilgilere erisim açisindan çok önemli bir hiz kazandirmaktadir.

Sabit diskler ayrica kafa, sektör ve silindir sayilarina göre de ayrilmaktadir. Bir sabit disk kullanildigi isletim sistemine uygun olarak formatlandiginda silindir denilen bölümlere ayrilir. Disklerin her bir yüzündeki silindir parçadi iz olarak adlandirilir. Herbir iz sekilde görülen esit paçalara ayrilmistir. Bu parçalara sektör adi verilir. Herbir sektör 512 byte'tan olusur. Sabit disk, bilgileri sektör ve track'lara göre düzenler.

SABIT DISK NELERDEN MEYDANA GELMISTIR

Alüminyum, alüminyum magnazyum bileseni üzerine nikel ve fosfordan bir ara tabaka etlenmistir. Bu yapinin üzerine manyetize edilmistir. 50 ile 100 nanometre kalinliginda ferro manyetik bir tabaka eklenir. Son olarak bu manyetik tabakayi koruyan ince bir film tabakasi kaplanir.
ızler, sektörler ve manyetık kafalar Diskler ve hard diskler arasinda çok büyük farklilik olsa da, temeller esittir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Akıllı televizyonda gelinen son nokta

Amerika Birleşik Devletleri’nin Las Vegas şehrindeki teknoloji fuarı ( CES ) akıllı televizyonlarda gelinen aşamayı gözler önüne serdi. ...