Teknoloji Nedir?
Eski Yunanca'da tekhne (alet) ve logos (bilgi, bilim) kelimelerinin birleşiminden oluşan teknolojikelimesinin tarihine bakıldığında alet bilimi ya da alet bilgisi anlamına gelmektedir. Sözlüklerde geçen anlamı ise şu şekildedir: Bir sanayi alanında gücü ve bilgiyi biriktirme, denetleme, işleme, iletme gibi amaçlarla oluşturulan makinelerin, araç gereçlerin, aygıtların, yöntemlerin vb. tümünü kapsayan uygulama bilgisi. Teknolojiyi kısaca tarif etmek gerekirse; çalışmalar sonucu ortaya çeşitli aletler çıkarma bilimidir. Ortaya çıkan bu aletler ise çok farklı alanlarda ve birbirlerinden tamamen bağımsız olabilir. (telefonlar, bilgisayarlar, robotlar, sanayi makineleri, çeşitli ev aletleri vs.)
Bugün birçoğumuzun karıştırdığı gibi teknoloji bilimle aynı şey değildir. Teknolojik ürünler çoğunlukla bilimsel çalışmalardan hareketle üretilse de bu ikisi birbiriyle sıkı ilişki içinde olan farklı iki alandır. Teknoloji çoğunlukla bilimin bir sonucu durumundadır. Bugün elimizde bulunanteknolojik cihazların birçoğu, zamanında yapılan bilimsel çalışmalardan hareketle ortaya çıkarılmıştır. "Teknoloji kısaca nedir?" sorusuna verilecek en kısa cevap bu şekildedir.
Teknolojinin önemine gelindiğinde ise zaten bunu uygulamalı olarak hayatımızın her alanında görmekteyiz. Bugün insanların birçoğu için teknolojinin önemi, hayatımızı kolaylaştırmasıdır. Ancak teknolojinin önemi bununla sınırlı olmayıp, çok daha ötesine uzanmaktadır. Bugünkü bilimsel araştırmaların hızlı ilerleyişinde, insan sağlığına dair önlemlerin alınması ve geliştirilmesinde, üretim alanında daha az insan gücüyle daha verimli sonuçlar elde edilmesinde hep teknolojinin izlerini görmek mümkündür.
Teknolojinin Yararları ve Zararları
Teknolojinin yararları, yukarıda teknolojinin öneminde bahsettiklerimizle başlar. Teknolojinin en önemli yararlarından biri, insan hayatını eski zamanlara kıyasla çok daha konforlu bir hale getirmesidir. Örneğin telefonun icadını ele alırsak ; eskiden insanlar haberleşmek ya da bir bilgiyi iletebilmek için aylar süren bir serüven yaşıyorlardı. Bunun ardından internet ve televizyon teknolojilerinin de gelişmesiyle artık bir bilginin dünyanın diğer ucuna ulaşması saniyeler içinde gerçekleşiyor.
Bununla birlikte teknolojinin hayatımızın içine girmesiyle hayat şartlarının da kolaylaştığı söylenebilir. Sadece evinizdeki teknolojik aletlere bakıp, bir de onların olmadığı zamanları kıyaslarsanız farkı anlarsınız. Basit bir örnek olarak çamaşır makinesinin bile yokluğu bundan sonra insanlar için ne kadar zor olur değil mi?
Teknolojinin en önemli yararlarından biri de sağlık alanındadır. Bu alanda geliştirilen aletler sayesinde artık hastalıkları teşhis ve tedavi etmek eskisinden çok daha kolaydır. Sağlık alanında gerçekleştirilen teknolojik ilerleme, insan hayatının uzamasında önemli rol oynamıştır. Bunların yanında teknoloji sayesinde önceden aylar süren yolculuklar, şimdi çok daha kısa sürelerde yapılabilmektedir. Teknolojinin bir diğer yararı da güvenlik alanında olmuştur. Bugün güvenlik kameraları, alarm sistemleri, x-ray cihazları gibi birçok alet sayesinde suçlular daha çabuk tespit edilebilmektedir.
Teknolojinin saymakla bitmeyecek yararlarının yanında zararları da bulunmaktadır. Bunların başında yine sağlık sorunları gelmektedir. Teknolojinin adeta bütün bir hayatımızı kuşatmasıyla radyasyon yayan ve bu şekilde de kanser başta olmak üzere birçok hastalığa sebep olan aletler de hayatımızı kuşatmıştır.
Yol açtığı sağlık sorunlarının yanında bugün teknolojik aletlerin insanların sosyal yaşamları üzerindeki etkileri de tartışılan bir konudur. Bugün teknoloji bağımlılığı başlığı altında tartışılan bu sorun, önümüzdeki yıllarda gündemdeki yerini koruyacak gibi görünüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder