12 Mart 2019 Salı

İşletim Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

İşletim Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

Bilgisayar içinde var olan programlarının belirli bir düzen içinde çalışabilmesi için gerekli olan olmazsa olmazların başında işletim sistemi vardır. İşletim sistemi nedir sorusu en basit tarifiyle bilgisayara verilen komutların yerine getirilmesidir. Kullanıcı ile bilgisayar arasındaki bağlantıyı sağladığı gibi aynı zamanda sorunsuz bir şekilde verilen talimatların algılanarak yapılması da sistem üzerinden mümkün olmaktadır. Dünya’da yaygın olarak kullanımı bulunan işletim sistemleri arasında Microsoft ilk sırada bulunurken Linux, Windows, Android, MAC, İOS çeşitleri gelmektedir.
İşletim sistemi ne işe yarar sorusunun bir başka cevabı ise kullanılabilir olan programlarının çalıştırılmasıdır. İşletim sistemi bulunmayan bilgisayarların çalışması, programları kullanabilmesi yazılımsal olarak söz konusu değildir. Bunun için bilgisayarın komutları değerlendirmesi için mutlaka işletim sistemi bulunmalıdır.

İşletim Sistemi Özellikleri

Farklı türlere sahip olan işletim sistemi özellikleri birçok farklı konu özelinde ayrılırken aynı zamanda en temel yazılım öğesidir. Bundan dolayı elektronik cihazlarda var olurken sahip olunan işletim sisteminin sağladığı imkanlarda kullanılan programlar özelinde belirleyici olmaktadır.

Windows İşletim Sistemi

Microsoft tarafından geliştirilen işletim sisteminde yetkinlik üst düzeydedir. 1981 yılından beri kullanılabilir olurken en fazla tercih edilen işletim sistemidir. Bununla birlikte yazılımların çalıştırılması, komutların problemsiz alınması da Windows üzerinden mümkün olmaktadır. Hemen hemen tüm bilgisayar modellerinde işletim sistemi olarak Windows yer almaktadır.

Unix İşletim Sistemi

Çok daha esnek bir yapıya sahip olan Unix ise eğitim amaçlı kullanıma uygun olmasıyla tercih edilmektedir. BSD Unix çokça tercih edilen bir çeşidi olurken dizüstü bilgisayarlarda da kullanıma açıktır.

Linux İşletim Sistemi

Bilgisayarlarda programları çalıştırma kapasitesinde ilk sırada gelen Linux işletim sistemi aynı zamanda virüsleri de önemli oranda engellemektedir. Bu işletim sisteminde virüs bulaşma ihtimali çok düşük olurken aynı zamanda buna bağlı olarak çalışma performansı da etkileyicidir. Bilgisayarın ağırlaşması ya da programların çok geç açılma durumları olmamaktadır. Buna karşın Windows gibi çok basit kurulumu olmadığı için kullanımında sorunlar yaşanabilmektedir. İşletim sistemi özellikleri bakımından da Linux temelde birtakım farklılıkları içermektedir.

Android

Google ile bağlantılı olarak hizmet veren Android, Linux tabanlı olan mobil cihazlarda kullanılagelmektedir. Günümüzde akıllı telefonlarının vazgeçilmezi olurken açık kaynak kodludur. Bununla birlikte çok daha hızlı bir şekilde istekler doğrultusunda güncellemelerin yapılması da mümkündür. Ancak virüs özelinde sorunların yaşanabilir olması da riskleri ortaya çıkarma konusunda cömert olmasını beraberinde getirmektedir. Apple tarafından çıkarılan iOS ile mücadele edebilmesi ise yalnızca belli alanlarda olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Akıllı televizyonda gelinen son nokta

Amerika Birleşik Devletleri’nin Las Vegas şehrindeki teknoloji fuarı ( CES ) akıllı televizyonlarda gelinen aşamayı gözler önüne serdi. ...