28 Mart 2019 Perşembe

Drone(Dron) Nedir? Drone Kullanım Alanları Nelerdir?

Drone Nedir?

Drone, İngilizce’de erkek arı manasına gelen bir kelime. Fakat günümüzde insansız hava araçlarıanlamında kullanılıyor. Tarihine baktığımızda genellikle askeri amaçlı kullanılan dronelar, artık daha ulaşılabilir. Günümüzde iki farklı Drone tipi konuşuluyor. Bunlardan bir tanesi Wi-Fi teknolojisi ile çalışıp, uzaktan kumandayla kontrol edilebilen; belli bir mesafeye çıkıp, şarjı yettiği sürece havada çekim yapabilen ARDrone ve DJIPhantom gibi ürünler. Bir nevi milenyum çağında doğanların yeni oyuncağı… Bir diğeri de; gelecekte internet erişiminin olmadığı bölgelerde erişimi sağlaması öngörülen ve sürekli havada olacak olan hava araçları. Mark Zuckerberg’in Internet.org projesi ile bu tip Drone’larla internet olmayan bölgelere, interneti sunma hayali bulunmakta. Bu yazıdaysa rastlama ihtimaliniz daha yüksek olan ilk tip Drone’lara yer vereceğiz.

Drone Kullanım Alanları Nelerdir?

Şu anda en fazla satış gerçekleştiren Drone markaları ARDrone ve DJIPhantom. Bu markaların piyasaya önceden girmiş olmaları da, çok satmalarının en büyük nedenlerinden. Bazı yasalar bu ürünlerin kullanılmasını engellese de, aşağıda bahsedilen alanlarda çekeceği kayıtlarla çığır açma potansiyeli yüksek.

Gazetecilik ve Show dünyası

Drone’lar şu anda profesyonel kameraların dışında çekilmesi zor olan görüntüleri belli bir süreye kadar kaydedip, fotoğraf çektiğinden; gazetecilik ve TV dünyasında büyük bir kolaylık sağlayacak. En son örneklerinden birini Güney Kore’de düzenlenen kış olimpiyatlarında gördük. Intel’in desteğiyle gerçekleşen ve toplamda 1218 drone’un yer aldığı drone show görülmeye değerdi. Bunun bir Guinness Dünya Rekoru olduğunu da belirtelim.

Spor

Ekstrem sporlarda GoPro‘nun sunduğu fayda şu ana kadar hiçbir cihazdan alınamadı. Su altında kayıt yapabilmesi ya da sörf yaparken kendinizi kaydetmeniz olaya farklı bir boyut getirmişti. Drone’lar ise bu boyutu bir üst seviyeye taşıyacak gibi. SkydioR1 ve Airdog adındaki iki firma, ekstrem spor sevenler için enfes bir ürün geliştiriyor. Siz sporunuzu yaparken, sizi tepeden takip eden bir ürün olacak ve sizin tüm hareketlerinizi kaydedecek. Şaka mı? Değil… Böylece hareketleri nasıl yaptığınızı daha bir keyifli şekilde izleyebileceksiniz.

Seyahat

Drone’lar yerden yaklaşık 6 metre yüksekliğe kadar sabit uçuş modunda uçup, 50 metre yüksekliğe kadar çıkabildiğinden; şehirlerin kuş bakışı görüntüleri bu ürünler sayesinde çok rahat kaydedilebilir. Hatta bu tarz videoların bir arada bulunduğu travelbydrone adında bir platform da bulunmakta. Bu sitede yaklaşık 2500 adet şehir tanıtım videosu var. Bunlardan biri de İstanbul’dan. Gitmek istediğiniz şehre karar vermeden önce Drone ile çekilmiş videosuna da bu site sayesinde göz atabilirsiniz.

Pazarlama

Çok büyük bütçesi olmayan ama yine de tanıtım videolarını çekmek isteyen şirketler için Drone tam bir biçilmiş kaftan. Kafeler, restoranlar ya da oteller bu ürünler sayesinde mekanları hakkında bilgi verebilecek bir videoyu rahatlıkla çekebilir.  Hatta emlak firmaları da evlerin tanıtım videolarını çekip, ilgili kişilere aktarabilir. Drone’lara bir tane pankart bağlayıp, tanıtım yapmanız da mümkün.

Tarım

Geniş arazilerde tarımsal üretimin denetlenmesi baya zaman alan bir çalışma olabiliyor. Burada dronelar ile çekilen görüntüler sayesinde verim artırıcı önlemler alınabiliyor. Ayrıca bitki eken drone’lar da mevcut. Yani sadece alanın denetlenmesinden ziyade, üretim de yapılabiliyor.

Kargo

Drone sektöründe kargo denince akla gelen ilk şeylerden biri Amazon‘un bunun üzerine çektiği videosu. Amerika’da yasalar bunun gerçekleşmesine ne kadar elverir bilinmez ama yakın zamanda evinize ürünler bu aletler ile gelirse şaşırmayın.
Ne kadar Dünya Kupası sırasında Fransa’nın antremanını ajan bir drone ziyaret etmiş olsa da, Drone’ların sıklıkla kullanılacağı alanlar olacaktır. Ülkemizde de  ve TechnoModel adlı sitelerde bulabileceğiniz Drone’ların fiyatları 1000TL‘den başlıyor.
* Drone ile çekilen en popüler videolardan birine de aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Yarış

Drone yarışları önümüzdeki yıllarda Formula 1 yarışları kadar popüler olursa şaşırmayın. World Drone Prix adı altında yapılacak olan yarışlar için, Dubai’de yapılan 1 milyon dolarlık pist bunun küçük bir göstergesi.
Ayrıca ülkemizde de Drone Şampiyonası gerçekleştiriliyor. Yarış takvimine burada yer alan linkten bakabilirsiniz.

Sağlık

Drone’lar sağlık sorunlarımız olduğunda da bizim yardımımıza koşacak. Mesela ilaca ihtiyaç duyduğumuzda, ilaç getiren drone devreye girecek. Kötü bir durumdayken de, ambulans drone faaliyete geçebilecek.

Haritalama

Geniş araziler için havadan ekonomik, yüksek doğruluklu ve hızlı haritalar üretmek istiyorsanız; dronelar bunun için güzel bir çözüm olabilir. Detaylı bilgi için drone okulu’nun eğitim sayfasına bakabilirsiniz.

Moda

İlla güzel kıyafetleri mankenler mi giyecek. Drone’lar taşıyamaz mı? Bal gibi de taşır. Milano’da gerçekleşen moda haftasında Dolce & Gabbana’nın defilesine drone’lar damga vurdu.

Acil Yardım

Artık cankurtaran olmak için yüzme bilmeye gerek yok. Gerekli olan sadece drone kullanabilmek. Evet insansız hava araçları acil yardım gerektiren durumlarda da bize yardım edecek. Aynı aşağıdaki video da olduğu gibi.

Haberleşme

Haberleşme derken, bir yanlışlık olmasın dediğinizi duyuyorum. Bize mektup getirebilirler evet, ama onun dışında Hakkari’de kullanıldığı gibi de kullanılabilir. Telefonun çekmediği yerlerde telefon Drone ile uçurulup, Bluetooth ile bağlanarak şebeke sorunu çözülebilir. Yaratıcılığımıza kimse göz koyamaz…

Popüler Drone Firmaları ve Ürünleri

DJI

Drone denince akla gelen ilk firmalardan biri hiç kuşkusuz DJI. 2006 yılında Frank Wang tarafından kurulan DJI Innovations şu an 10 milyar dolarlık bir değere sahip. Dron piyasasının yaklaşık %70’ini elinde bulundurmasıyla birlikte, profesyonel filmlerin çekiminde ve çeşitli araştırmaların yapılmasında ilk tercih edilen marka.
Ürünleri arasında başlangıç seviyesinde olanlar için geliştirilmiş ve en uygun modellerinden olan Spark, orta seviyeye hitap eden Mavic ve Phantom, ve endüstriyel drone sınıfında Inspire, Agras ve Matrice bulunmakta.

Parrot

Bir Fransız firması olan Parrot, bir zamanlar DJI’ın en büyük rakibiyken; zamanla aradaki farkın açıldığını söyleyebiliriz. Yine de başlangıç seviyesi için AR.DRONE incelenmesi gereken ürünlerden. Profesyoneller için de Parrot Disco.

Eachine

Bütçeye uygun ve amatör ürünler arıyorsanız, Eachine markasının ürünlerine göz atmanızda fayda var. Katlanabilir ve mini selfie olanları, en uygunlarından.

Profesyonel amaçlı kullanım için bakılması gerekenlerin listelendiği yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Başlangıç seviyesindeki drone modelleri için de sizi bu yazımıza alalım.

Drone Nasıl Kullanılır?

Açıkçası profesyonel bir şekilde dron kullandığımı söyleyemem ama kullananların videolarını sizinle paylaşmak istedim.

Drone Nasıl Yapılır?

Ben maker’ım kardeş, ben kendi dron’umu kendim yapmak istiyorum – hiçbir şekilde bir dron satın almak istemiyorum diyorsanız da aşağıdaki video size detaylı bilgi verecektir.
Son olarak, iyi güzel de ben bu ürünleri nerelerde uçurabilirim diye merak ediyor olabilirsiniz. Güzel bir soru açıkçası. Bunun için droneturk adlı websitesinin yayınlamış olduğu faydalı bir harita var. Oradan ulaşabilirsiniz.

Hepinize iyi uçuşlar!

20 Mart 2019 Çarşamba

Bilgisayar Çok Yavaşladı Ne Yapabilirim?

Bilgisayarda yavaşlama sorununa karşı yapılması gerekli olan ilk adım makinenin sorunun ne olduğunu bilmektir. Genelde bilgisayar yavaşlaması internetin yavaşlaması ile karıştırılmaktadır, videoların yüklenmesi uzun sürüyorsa, internet sitelerinin açılması oldukça uzun sürüyorsa sistemin yavaşlaması internetin yavaşlamasından kaynaklanmaktadır ama sorun gerçekten bilgisayar ile alakalı ise ilk olarak hard diskte bulunan boş alanın kontrolünün yapılması gerekmektedir.
Windows’un dosya oluşturması için oldukça fazla alana ihtiyacı bulunur, bundan dolayı hard diskte yeterli düzeyde boş alan bulunmaması performansın en alt seviyeye düşmesine olanak sağlamaktadır.  Hard diskin içinden gereksiz olan dosyaların silinmesi ve boş alan yaratılması gerekmektedir.
Performansın kötülüğü ile alakalı olarak sistem yapılandırma aracını da bakmak gerekmektedir. Windows 7 işletim sistemi kullanan kişilerinWindows Tuşu ile R tuşuna beraber basmaları ve bu şekilde açılmış olan pencereye“msconfig” yazmaları gerekmektedir. buradan sistemin yavaşlamasına sebep olan programı bulmaları gerekir. Windows 8 işletim sistemi kullanan kişilerin ise, görev yönetici içinde yer alan başlangıç kısmından ulaşmaları gerekmektedir.

Bilgisayarın Yavaşlamasına Etken Olan 10 Unsur

Sistem
Bilgisayarın yavaş açılmasının en büyük sebebi ilk başta yüklenmiş olan programlardır, yüklenmiş olan programlar Autoruns ya da Windows'un msconfig arası ile değiştirebilmektedir.
Sabit Disk
Diskin üstüne dosya parçalarının yayılmış olması ve okunması bilgisayarın yavaşlamasına önemli ölçüde etki etmektedir. Diskin parçalanmış olan halini görmek isterseniz C sürücüsünün üzerine sağ tıklayın, özellikler, araçlar ve şimdi birleştir seçilmelidir. sonrasında gerekli olan yönlendirmelerin izlenmesi gerekir.
Dosya Birikintileri
Sabit diskin % 90 ve daha fazla dolmuş olması bilgisayarın performansının düşmesine olanak sağlamaktadır. Dosya birikintilerinin fazlasını silmek ve ön belleği temizlemek gerekmektedir.
Yanlış Ayarlama Yapılmış Olan Takas Dosyaları
Kötü şekilde deva eden performans, mesajlar sabit diski bellek olarak kullanan takas dosyalarından kaynaklı olabilmektedir. Takas dosyaları ile alakalı olan boyutunu öğrenmek için; bilgisayara sağ tıklayın, gelişmiş, ayarlar, performans ve gelişmişe tıklayabilirsiniz. Burada olan boyutları maksimuma ya da minumuma yükseltmek gerekmektedir.
Kayıt Defteri ve Kaldırılmış Olan Programlar
Program kaldırmak onun ile alakalı olan tüm belgelerinde ortadan kalktığı anlamına gelmemektedir. Bu programın eklerini CCleaner tarzındaki araçlar ile kaldırmak gerekir. bu tarz eklentileri tamamen temizlemek CCleaner ile mümkündür.
Yavaş Ağ Bağlantısı
Yavaş şekilde çalışan ağ bağlantısı online ortamdan veri indirmede bilgisayarın yavaşlamasına ve bulut tarzındaki programların kullanması ile de yavaşlık sağlamaktadır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için ilk olarak ağ ile alakalı olan bağlantı kablolarında sorun olup olmadığına bakmak gerekir. kullanılmakta olan ağ kablosuz ise sinyal kontrol edilmelidir.
Virüs
Virüsler bilgisayarın yavaşlamasına kaynak olmaktadır, kaliteli olan anti virüs programı ile bilgisayarın tamamen taranması gerekir.
Sistem İle Gelmiş Olan Yazılımlar
Bilgisayarlara üreticiler tarafından yüklenmiş olan belli başlı programlar, bazı zamanlarda yavaşlamaya sebep olabilmektedir. Bu konuda görev yöneticisinin çalıştırılması gerekmektedir. Buradan var olan programların kontrol edilmesi gerekir.
Eskimiş Olan Donanımlar
Bilgisayarlarda var olan donanımların eskimiş olması sistem içinde tıkanmalara sebep olabilir, eski kablolar bile veri aktarımının yavaşlamasına sebep olabilmektedir.
Hava Akışı
Bilgisayarın iç kısımlarına yerleşmiş olan tozlar fazla ısınmaya sebep olabilmektedir, bu ısınma performansta düşüşlere sebep olur. bilgisayarın hava deliklerinin kapalı olmaması ve hava alacak bir yerde olması gerekmektedir.

Playstation Nedir, Tarihi ve Yardımcı Aletleri Nelerdir?

Playstation, Sony tarafından geliştirilmiş olan oyun konsollarının kalıplaşmış olan adıdır. 90’lı senelerin en başlarında üretilmeye başlayan playstation, daha önce tasarlanan oyun konsollarına göre daha üst düzeyde tasarlanmıştır, bundan dolayı da adını herkesin hafızasına kazımıştır. Playstation üretilene kadar oyun grafikleri ve oynanabilirlik açısından dünyada ilk olmayı başmış olan bir ürün daha bulunmamaktaydı, bu özelliği ile de oldukça büyük bir ilgi toplamıştır.
Playstation 1994 yılında piyasa çıktığında 100 milyonun üstünde satış rakamı yakalayarak oldukça büyük bir başarı elde eden oyun konsolu olmayı başarmıştır. Bu başarının ardından marka, 2000’li yıllarda playstation 2 tasarlayıp piyasaya sunmuştur. Playstation 2 de 150 milyonun daha üstünde bir satış grafiği yakalamış ve kendi alanında adını altın harfler ile yazdırmıştır. Bunun ardından bu serinin 3. Olan playstation 3, 2010 senesinde tasarlanıp piyasaya sürülmüştür. Kullanıcısını her daim şaşırtmayı başarmış olan markanın bu modelinin fiyatının uçuk olmasından kaynaklı olarak 50.000 milyon üzerinde satış yapılmıştır. Playstation 4 ise 2013 yılında tasarlanarak satışa çıkartılmıştır.
Playstation görüntü aktarılabilen bir televizyon ya da playstation içinde yer alan aksesuarlar ile oynanmaktadır. Playstation içinde yer alan aksesuarlar; hafıza kartı, kumanda kolu, güç kablosu ve görüntü kablosu olarak adlandırılmaktadır.
Kumanda kolu; oyun içinde kumanda edilebilmesi için tasarlanmış olan parmak ya da el ile kullanılan bir kumanda aracıdır. Kumanda kolunun üzerinde yön tuşları, analog tuşlar, kare, daire, X, üçgen tarzında butonlar yer almaktadır.
Güç kablosu; playstationun çalışması adına gerekli olan gücün sağlanmasına olanak sağlayan ve elektrik priz bağlantısı olan kablodur.
Görüntü kablosu; oyunun televizyon ekranında oynanmasına olanak sağlayan bir ucu televizyona bir ucu da playstationa bağlı olan kablodur.
Playstation oyunları genelde macera, yarış, strateji, zekâ ve aksiyon olarak farklı şekillerde üretilmektedir. Bu oyunların gerçeğe yakın şekilde tasarlanmış olması oyunların sevilmesine olanak sağlamaktadır. Marka playstation oyunları konusunda belli başlı bir kitle elde etmiştir, bu kitlenin her zaman üstüne koyarak çoğaltmayı başarmıştır. Marka özellikle Playstation 3’de tasarlamış olduğu blu-ray oyunlar ile blu-ray okuyucular sayesinde filmleri ve müzikleri HD izleme olanağı sunmaktadır. Playstation teknolojinin gelişmesi ile beraber şekilde tasarlandığı için internete girebilir, oynayacağınız oyunları arkadaşlarınız ile kolay bir şekilde internet üstünden oynayabilir, isteğe bağlı olarak da çift kumanda kolu ile iki kişi yan yana eğlence yaşayabilirsiniz.

iOS Nedir?

iOS Nedir? Ne İşe Yarar?

iOS, Apple tarafından başlangıçta iPhone için geliştirilen ancak daha sonra iPod touch ve iPad'de de kullanılan mobil işletim sistemidir. 29 Haziran 2007 tarihinde piyasaya sürülen iOS C, C++ ve Objective-C dilleri kullanılarak oluşturulmuştur. 2007 - 2010 yılları arasında "iPhone OS" ismi ile anılmaktaydı. Mac OS X'den türetilerek oluşturulan iOS, içinde Core OS, Core Servisleri , Medya ve Cocoa Touch isimli  4 katman bulundurmaktadır. iOS cihazlar içerisinde 2.5 GB yer kaplamaktadır. iOS işletim sistemi yapısı nedeniyle iPhone'lara App Store ve iTunes dışında hiçbir yerden uygulama yüklenemez. 


Apple ilk olarak 29 Haziran 2007 yılında ilk mobil işletim sistemi olan iPhone OS 1 sürümünü tanıttı. İşletim sistemi ilk olarak iPhone telefonu için Macworld Conference & Expo'da 9 Ocak 2007'de duyuruldu, aynı yılın Haziran ayında yayınlandı. Bununla birlikte, Apple Computer şirketi hem de bir mobil cihaz şirketine dönüştü. İlk başta Apple pazarlama literatürü bu ismi açıkça belirtmedi, "iPhone OS X kullanıyor" diye açıkladı. 
iOS piyasaya ilk sürüldüğünde, üçüncü tarafların geliştirdiği uygulamalar desteklenmiyordu. Steve Wozniak geliştiricilerin uygulamalar geliştirmesini ve bu uygulamaları App Store'da yayınlayabilmesini savundu. 17 Ekim 2007'de Apple SDK'in geliştirildiğini duyurdu ve geliştiriciler için Şubat ayında yayınladı. 6 Mart 2008'de iPhone OS'in beta sürümü yayınladı. IPhone OS 1 sürümünden sonra 11 Temmuz 2008 yılında 2.sürüm olan iPhone OS 2 tanıtıldı. Bu sürüm App Store üzerinden üçüncü parti uygulamaları desteklemek için oluşturuldu. IPhone OS 2 sürümünden sonra 17 Haziran 2009 yılında 3.mobil sürüm olan iPhone OS 3 kullanıcılara sunuldu. IPhone OS 3 sürümü "iPhone OS" adını içeren son işletim sistemi oldu.
Dördüncü sürüm olan iOS 4 Nisan 2010'da duyuruldu. Bu sürüm multitasking, iş amaçlı özellikler, e-mail ve eklentiler için şifreleme özelliklerini içeriyordu. 7 Haziran 2010 WWDC 2010'da Apple, iPhone OS'in adını iOS olarak değiştirdiğini açıkladı. Apple, Cisco System ile anlaşıp iOS markasının ticari haklarını satın aldı. iOS 4, 21 Haziran 2010'da iPhone 4'ten 3 gün önce yayınlandı. iOS 5, 5 Ekim 2011'de iPhone 4s ile birlikte tanıtıldı ve aynı yılın Ekim ayı içerisinde yayınlandı. iOS 6, 19 Eylül 2012'de, iPhone 5'in tanıtılmasından bir hafta sonra, son kullanıcı için yayınlandı. 

Teknoloji Nedir? Teknolojinin Yararları, Zararları ve Önemi

Teknoloji Nedir?

Eski Yunanca'da tekhne (alet) ve logos (bilgi, bilim) kelimelerinin birleşiminden oluşan teknolojikelimesinin tarihine bakıldığında alet bilimi ya da alet bilgisi anlamına gelmektedir. Sözlüklerde geçen anlamı ise şu şekildedir: Bir sanayi alanında gücü ve bilgiyi biriktirme, denetleme, işleme, iletme gibi amaçlarla oluşturulan makinelerin, araç gereçlerin, aygıtların, yöntemlerin vb. tümünü kapsayan uygulama bilgisi. Teknolojiyi kısaca tarif etmek gerekirse; çalışmalar sonucu ortaya çeşitli aletler çıkarma bilimidir. Ortaya çıkan bu aletler ise çok farklı alanlarda ve birbirlerinden tamamen bağımsız olabilir. (telefonlar, bilgisayarlar, robotlar, sanayi makineleri, çeşitli ev aletleri vs.)

Bugün birçoğumuzun karıştırdığı gibi teknoloji bilimle aynı şey değildir. Teknolojik ürünler çoğunlukla bilimsel çalışmalardan hareketle üretilse de bu ikisi birbiriyle sıkı ilişki içinde olan farklı iki alandır. Teknoloji çoğunlukla bilimin bir sonucu durumundadır. Bugün elimizde bulunanteknolojik cihazların birçoğu, zamanında yapılan bilimsel çalışmalardan hareketle ortaya çıkarılmıştır. "Teknoloji kısaca nedir?" sorusuna verilecek en kısa cevap bu şekildedir.
Teknolojinin önemine gelindiğinde ise zaten bunu uygulamalı olarak hayatımızın her alanında görmekteyiz. Bugün insanların birçoğu için teknolojinin önemi, hayatımızı kolaylaştırmasıdır. Ancak teknolojinin önemi bununla sınırlı olmayıp, çok daha ötesine uzanmaktadır. Bugünkü bilimsel araştırmaların hızlı ilerleyişinde, insan sağlığına dair önlemlerin alınması ve geliştirilmesinde, üretim alanında daha az insan gücüyle daha verimli sonuçlar elde edilmesinde hep teknolojinin izlerini görmek mümkündür.

Teknolojinin Yararları ve Zararları

Teknolojinin yararları, yukarıda teknolojinin öneminde bahsettiklerimizle başlar. Teknolojinin en önemli yararlarından biri, insan hayatını eski zamanlara kıyasla çok daha konforlu bir hale getirmesidir. Örneğin telefonun icadını ele alırsak ; eskiden insanlar haberleşmek ya da bir bilgiyi iletebilmek için aylar süren bir serüven yaşıyorlardı. Bunun ardından internet ve televizyon teknolojilerinin de gelişmesiyle artık bir bilginin dünyanın diğer ucuna ulaşması saniyeler içinde gerçekleşiyor. 
 Bununla birlikte teknolojinin hayatımızın içine girmesiyle hayat şartlarının da kolaylaştığı söylenebilir. Sadece evinizdeki teknolojik aletlere bakıp, bir de onların olmadığı zamanları kıyaslarsanız farkı anlarsınız. Basit bir örnek olarak çamaşır makinesinin bile yokluğu bundan sonra insanlar için ne kadar zor olur değil mi? 
Teknolojinin en önemli yararlarından biri de sağlık alanındadır. Bu alanda geliştirilen aletler sayesinde artık hastalıkları teşhis ve tedavi etmek eskisinden çok daha kolaydır. Sağlık alanında gerçekleştirilen teknolojik ilerleme, insan hayatının uzamasında önemli rol oynamıştır. Bunların yanında teknoloji sayesinde önceden aylar süren yolculuklar, şimdi çok daha kısa sürelerde yapılabilmektedir.  Teknolojinin bir diğer yararı da güvenlik alanında olmuştur. Bugün güvenlik kameraları, alarm sistemleri, x-ray cihazları gibi birçok alet sayesinde suçlular daha çabuk tespit edilebilmektedir.
Teknolojinin saymakla bitmeyecek yararlarının yanında zararları da bulunmaktadır. Bunların başında yine sağlık sorunları gelmektedir. Teknolojinin adeta bütün bir hayatımızı kuşatmasıyla radyasyon yayan ve bu şekilde de kanser başta olmak üzere birçok hastalığa sebep olan aletler de hayatımızı kuşatmıştır. 
Yol açtığı sağlık sorunlarının yanında bugün teknolojik aletlerin insanların sosyal yaşamları üzerindeki etkileri de tartışılan bir konudur. Bugün teknoloji bağımlılığı başlığı altında tartışılan bu sorun, önümüzdeki yıllarda gündemdeki yerini koruyacak gibi görünüyor.

Bluetooth Nedir, Ne İşe Yarar?

Bir zamanlar birçok kullanıcı tarafından bir tür mucize gibi görülen kablosuz internet teknolojisinin artık bütün bilgisayarlar, b ya da diğer kişisel teknolojik aletler için mutlak bir zorunluluk olduğu düşünülüyor. Bugün hemen her yerde olan Wi-Fiprotokoller herkesin iyice aşina olduğu teknolojiler olsa da, mobil cihazlar çok da uzak olmayan bir geçmişte yıllar boyuncaBluetooth adlı bir kablosuz bağlantı çeşidiyle oldukça yakın bir ilişki içindeydiler. Bluetooth teknolojisi, sunucular arası bağlantılar için bir kablo kullanmak yerine düşük bir enerji ve yine düşük bir maliyet gerektiren kablosuz bir alternatif olarak tasarlanmıştı. Söz konusu bağlantı; PC’ler, mobil cihazlar, giyilebilir cihazlar, ev otomasyonları, araç içi eğlence, tıbbi ekipmanlar ve buna benzer daha birçok ortamda milyarca cihazda bulunabiliyor. Fakat, en güncel Bluetooth sürümü Bluetooth 4, birçok isim ve kablosuz bağlantı teknolojisinden oluşan bir altyapıyla geliyor: Klasik, Düşük Enerjili, Yüksek Hızlı, Akıllı ve Hazır Akıllı. İşte bu makale de bütün bu terminolojiyi anlamanız ve yeni PCdizüstü bilgisayartabletakıllı telefonakıllı saat ve fitness bilekliğinizde neyi aramanız gerektiğini bilmeniz için size yardımcı olmayı hedefliyor.

Bluetooth Nedir?

İlk olarak 1994 yılında Ericsson firması tarafından icat edilen Bluetooth, kablo bağlantısı olmaksızın cihazlar arasında iletişim kurulmasını sağlamaktadır. Kısa mesafeli radyo frekansı teknolojisine dayalı olurken 2.4 GHz ile haberleşmeyi mümkün kılmaktadır. Fiziksel ve protokol katmanlarından oluşurken bağlantının sağlanması fiziksel katmanda meydana gelmektedir. Protokoller aracılığıyla ise kaç bit transfer yapılacağı, mesajların doğruluk kontrolleri ve bitlerin gönderilme zamanları gerçekleştirilmektedir.

Bluetooth Ne İşe Yarar?

İki farklı cihazın çok daha kolay ve hızlı bir şekilde etkileşime girebilmesini sağlamaktadır. Bu sayede iki cihazda var olan belgelerin gönderimleri kablosuz bir şekilde yapılabilmektedir. Wİ-Fİ teknolojisinin ortaya çıkmasıyla popülerliğini büyük ölçüde kaybetmesine karşın halen çeşitli yararları sağladığı su götürmez bir gerçektir. Özellikle akıllı telefonlarda bu özelliğin var olması da gerekli durumlarda kullanılmasını sağlayabilmektedir.

Dizüstü Bilgisayar (Laptop) Nedir?


Dizüstü bilgisayar ya da laptop, taşınabilir türden, genellikle ekran ve klavye olmak üzere iki parçadan oluşan kişisel bilgisayarlardır. Bir dizüstü bilgisayar bir masaüstü bilgisayarın klavye, fare ve ekran gibi bileşenlerini tek bir parçada toplar. Dizüstü bilgisayarlar bir ACbağdaştırıcıdan gücünü alır ve şarj edilebilir bir batarya ile güç kaynağından uzakta da kullanılabilir. Dizüstü bilgisayarlar küçük ve taşınabilir olmaları açısından avantajlıdır.
İlk portatif DOS bilgisayarını 1985’de Siemens Nixdorf üretmiştir. Homecomputer, yani ev bilgisayarı sınıfında ilk portatif bilgisayar iseCommodore 64 SX olarak 1984’de piyasaya sürüldü.
Dizüstü bilgisayarlar günümüz dünyasının en çok gelişen ve en çok ilgi gören teknoloji aygıtlarından biri olmuştur. İlk dizüstü bilgisayarı üreten şirketler Sony ve Compaq’tır. Masaüstü tabir edilen klasik ev ve iş bilgisayarlarına seçenek olarak geliştirilen dizüstü bilgisayarların yapılmasındaki temel amaç taşınabilir kullanım sağlamaktır. İlk olarak laptop (dizüstü bilgisayar) terimi 1983 yılında NEC UltraLite ve Compaq LTE model bilgisayarlar için kullanılmıştır. Laptop (dizüstü bilgisayar) sözcük anlamı olarak İngilizce (diz-üstü) sözcüklerinden türetilmiştir ve adında da taşınabilirlik birinci sırada yer almıştır. Ancak daha sonra laptop bilgisayarların kullanımının yaygınlaşmasıyla, sağlık örgütlerinin ve bilim çevrelerinin dikkati bu dala daha fazla yoğunlaşmıştır. Bulunan bulgularda dizüstü bilgisayarlar ilk defa düş kırıklığına uğratmış ve dizüstünde kullanımlarının sağlık açısından uygun olmadığı bulunmuştur.
Aslında bu bulgu ‘dizüstü’ dünyasına yeni bir ad konması anlamına geliyordu. Bu zamandan sonra birçok dizüstü bilgisayar üreticisi bu bilgisayarları defter (notebook) bilgisayar adı altında satmaya başlamıştır. Bugün Avrupa ve Amerika’da geniş bir ölçüde kullanıma ev sahipliği eden isim de, defter bilgisayarlarıdır.
Dizüstü bilgisayarlar ilk çıktıkları zaman büyük ilgi görmesine rağmen hızlı bir şekilde yaygınlaşamamış önce iş dünyasına ve iş adamlarına hizmet etmiş daha sonra da üretim maliyetlerinin ucuzlamasıyla ev kullanıcılarına ulaşmıştır. İlk başta tasarım amaçlarının başında klasik defter yerini tutup not tutturmaya yarayan bir aracı olarak görülse de 2000’li yıllarda bu düşünce değişip daha performanslı notebook ürünlerinin satışa sunulmasına başlanmıştır. Günümüzde dizüstü bilgisayarlar, en önemli rakipleri masaüstü bilgisayarlarla yarışır ölçüye gelmiş hatta bu yarışı bir adım önde götürmeye başlamışlardır. İlk çıktıkları yıllarda fahiş fiyatlardan satılan dizüstü bilgisayarlar günümüzde çok daha geniş bir kesimin erişebileceği fiyatlara gerilemiştir.
Günümüz laptopları tasarımları gereği kendi çalışma prensiplerine uygun donanımlar yardımıyla donatılmalılardır. Bu nedenle sıradan bir masaüstü bilgisayarı için üretilmiş dahili bir donanım parçası notebook ile kullanım için uygun değildir. Laptoplar için ekran kartları büyük ölçüde pazar lideri olan dünyanın iki büyük ekran kartı şirketi NVidia ve ATItarafından sağlanmaktadır. Laptopların performanslarını belirleyen diğer ölçüt ise bellek sistemleridir. Günümüzde laptop mimarisinin temel unsuru işlemciler ise büyük ölçüdeAMD ve Intel tarafından sağlanmaktadır.
Günümüzde dizüstü bilgisayarlar genel anlamda 4 grupta toplanabilir. Laptoplar(17″+), Notebooklar(13″-17″), Minibook ve Netbooklar(13″-), Ultrabooklar. Performans olarak da Laptoplar , Notebooklar ve Ultrabooklar ön plana çıkmakta olup çok çekirdekli işlemci kullanırken, diğerleri atom teknolojisini kullanmaktadır.

12 Mart 2019 Salı

Sanal gerçeklik gözlüğü VR Cardboard nedir, nasıl kullanılır?

Sanal gerçeklik gözlüğü VR Cardboard nedir, nasıl kullanılır?


Teknolojiyi yakından takip edenler sanal gerçeklik dünyasına hakimdir. Hatta ülkemizde de son zamanlarda birçok kişi Google’dan, Webrazzi Store’dan veya farklı kanallardan bir VR Cardboard sahibi olarak bu dünyaya giriş yaptı bile. Peki VR Cardboard nedir? Nasıl kullanılır? Ve tabiki nasıl katlanır?
Katlama konusunda yardımcı olması için yukarıdaki incelememizden yararlanabilirsiniz. Zira videomuzda gördüğünüz gibi ben bile yapabildiysem siz hayli hayli üstesinden gelebilirsiniz:)
VR Cardboard, sanal gerçeklik oyunlarının ve 360° videoların yaygınlaşması ve markalar için birer pazarlama aracı haline dönüşmesiyle Google’ın hayatımıza kazandırdığı, cebe daha uygun inovatif bir çözümü olarak karşımıza çıktı. Bu sayede 5.2″ ekrana kadar olan iOS veya Android tabanlı akıllı telefonunuzdan, herhangi bir VR uygulamasını veya videosunu rahatlıkla deneyimleyebiliyorsunuz. İlk denemede gözlüğü takıp sağınıza, solunuza, arkanıza, yukarıya baktığınızda başınız biraz dönebiliyor. “Motion Sickness” (Türkçe karşılığı hareket hastalığı olsa gerek) dedikleri bu durum 5 dakika sonra düzeliyor. Tabiki siz yine de tedbiri elden bırakmayın.
Şu an için YouTube’daki 360° videoların sadece Android tabanlı telefonları desteklediğini, ancak iOS’taki in360tube uygulamasıyla iPhone’lardan da videoları izleyebileceğinizi belirtelim. Bunun için yapmanız gereken, Android telefonlarda YouTube’a istediğiniz arama kelimesini girip “360” videoları filtrelemek, devamında seçtiğiniz video açılınca telefon ekranınızın sağ altında beliren VR Cardboard Logo logosuna tıklamak olacak.
Son olarak sanal gerçeklik gözlüğü alanındaki büyük oyunculardan Facebook’un Oculus Rift modelinin bu yıl $599 satış fiyatıyla son kullanıcıyla buluşmaya başladığını; HTC’nin hareket algılama özelliği bulunacak Vive modelini $799 satış fiyatıyla ön satışa açtığını; Sony’nin PlayStation.VRmodelini bugün $499’dan satışa sunacağını hatırlatalım. Yakın gelecekte sanal gerçeklik gözlükleri, 3D gözlükleri hızlı bir sollamayla ekarte ederse kimse şaşırmayacaktır. YouTube canlı 360 derece video yayını özelliği üzerinde çalışıyor. NBA maçlarının 360 derece canlı yayınlanması için teknolojik altyapılar tamamlanmak üzere.

Akıllı televizyonda gelinen son nokta

Amerika Birleşik Devletleri’nin Las Vegas şehrindeki teknoloji fuarı ( CES ) akıllı televizyonlarda gelinen aşamayı gözler önüne serdi. ...